Die Welle

Regissören Dennis Gansel stod för en av förra årets mest intressanta filmupplevelser när han förde över det amerikanska The Wave-konceptet till tysk mark.


Läraren Rainer Wenger (Jürgen Vogel) ska under en vecka arbeta med sina gymnasieelever i ett tema kring autokrati. Istället för tråkiga lektioner där eleverna sitter med näsan i böcker bestämmer sig läraren för att göra ett experiment. Han och klassen ska tillsammans starta en rörelse som utgår från fascistiska tankar just för att svara på hypotesen om huruvida det vore möjligt att återigen försöka bygga upp det tredje riket. Saker och ting ställs på sin spets och snart har gränsen mellan experiment och verklighet verkligen tunnats ut och ganska omgående kan agnarna sållas från betet. Frågan är hur långt läraren är beredd att låta eleverna driva sitt experiment - Die Welle.


Historien har sin bakgrund i Kalifornien där en lärare faktiskt startade en rörelse som till slut fick ödesdigra konsekvenser för de inblandade. Läraren, Rob Jones, kunde inte svara på elevernas fråga huruvida det kom sig att det tyska folket inte agerat när man förstod vad som höll på att hända under andra världskriget. Under kommande fem dagar samlades han och eleverna under parollen "styrka genom disciplin" vars regler gjorde att man förbättrade studieresultaten, motivation och fick en känsla av samhörighet.


Historien till Die Welle gör sig utomordentligt bra på tysk mark med tanke på deras historia och det är en fördel att regissören Dennis även skrivit manus. Tyske filmstjärnan Jürgen Vogel är superb som den karismatiske läraren som omvänder sina elever till fascister och eleverna är också dem, väldigt bra.


Man får, som tittare, inte bara sympati för idén och eleverna som fångas av experimentet utan man fattar samtidigt sympati för de elever som försöker stå emot. Det finns en slags tvetydlighet i budskapet och detta gör filmen dubbelbottnad vilket ger extra tyngd. Man ser ganska enkelt att människor i ett utanförskap snabbt anammar dessa regler som autokratiska krafter skapar och de som inte skriver under idén hamnar snabbt i just ett utanförskap.


Die Welle är en mycket tänkvärd film med ett enastående viktigt budskap. Som åttiotalist kommer man ihåg när man själv satt vid skolbänken och såg på The Wave - den amerikanska tv-motsvarigheten (producerad 1981) - på engelska givetvis. Jag uppmanar er att se när tyskarna gör upp med sin egen historia på ett fascinerande otäckt sätt.




Björn Gustafsson - Ett livsverk

Förra året slog komikern/skådespelaren från Göteborg, Björn Gustafsson igenom med sina bejublade framträden på Melodifestivalen. Det dröjde inte länge innan hans popularitet slog i taket och fans, främst yngre tjejer, från hela landet ville se honom överallt, när som helst och gärna hur som helst.

Den tredje december förra året släpptes Björn Gustafsson - Ett livsverk på DVD. Här har man samlat allt som Björn figurerat i under året. Allt från Melodifestivalen till fantastiskt tråkiga Benjamin testar, från Morgonsoffan. Det mesta finns redan att tillgå på Youtube så ett inköp av filmen är överflödig. Personligen tycker jag Björn är sanslöst överskattad och jag skrattade kanske någon gång under hela tiden filmen rullade. Detta beror inte på avsaknad av humor utan för att jag inte tycker killen är kul.





Vad hände?

Har ni någon gång undrat över hur en skådespelare kunnat bli nominerad. Ni kanske bara tycker att prestationen var halvdan. Kanske undrar ni hur er favoritfilm kunde gå miste om en oscarstatyett eller kanske gick bärsärk när ert hatobjekt vann pris för bästa manliga. Eller något annat.

Jag undrar vad som egentligen hände 1977 när Rocky fick pris för "årets bästa film" när konkurrenterna hette Taxi Driver och Network. Peter Finch (bästa manliga huvudroll) vann för sin enastående prestation i filmen Network och vann postumt men borde inte oscarstatyetten ändå gått till Robert De Niro för hans Bickle-gestalt i Taxi Driver?

1990 tog Driving Miss Daisy hem kategorin "årets bästa film" i mördande konkurrens med Född den fjärde juli, Döda poeters sällskap, Min vänstra fot och Field of Dreams. Fråga mig inte hur bara.

Den tredje och sista delen i Gudfader-trilogin är den klart sämsta men var trots detta nominerad i kategorin "årets bästa film" 1991. Den vann inte och det gjorde inte heller Maffiabröder, Uppvaknanden eller Ghost. Vinnaren hette Dansar med vargar. Kevin Costners helvetiskt långa drama slog fantastiska Maffiabröder. HUR?

1996 blev Sean Penn nominerad för sin roll som dödsdömd i Dead Man Walking, en roll han gjorde fantastiskt. Vem som vann? Någon Nic Cage som lämnade Las Vegas. Samma år vann Kevin Spacey pris för "bästa manliga biroll" för filmen De Misstänkta. Vad jag undrar är vem som då spelar huvudrollen om Kevin hade biroll. 

Cuba Gooding Jr. gjorde visst bättre ifrån sig än Edward Norton (Primal Fear) när han vann pris för "bästa manliga biroll" 1997. 

1999 hölls Oscarsgalan för första gången på en söndag. Det var kanske därför Shakespeare in Love blev vald till "årets film" framför Saving Private Ryan. 

Jag är en av få som anser American Beauty vara överskattad å det grövsta. Årets bästa film var sämre än dess konkurrenter: Sjätte sinnet, Den gröna milen, Ciderhusreglerna och The Insider. Vann gjorde den iallafall och året var 2000.




SAG

Galorna avlöser varandra i väntan på den stora Oscarsgalan. Inatt gick Screen Actors Guild, amerikanska skådespelares fackorganisation, av stapeln.

Meryl Streep (fantastisk nunna i Doubt) och Sean Penn (lika fantastisk politiker i Milk) blev utsedda till bästa skådespelare. Slumdog Millionaire fick pris som "bästa ensemble", Heath Ledger (The Dark Knight) och Kate Winslet (The Reader) fick birollspriser medan övriga priser handlade om tv-serier.


Bästa kvinnliga biroll

En av galans mest öppna kategorier handlar om kvinnliga biroller - här kan verkligen alla vinna. Det finns flera debutanter och Viola Davis (Doubt) känns igen från Disturbia och diverse serier men hennes genombrott kom med hjälp av Doubt. Hon var även Golden Globe-nominerad så oscarsjuryn är inte helt ute och seglar i och med hennes nominering, även om jag inte förstår nomineringen.

Hyperhyllade Mickey Rourkes motspelerska i The Wrestler, Marisa Tomei, är kanske mest känd för sin roll i Min kusin Vinny (1992) vilket för övrigt var en roll hon vann en oscar för. Hon har även varit nominerad för In the Bedroom (2001) och samtliga nomineringar har gällt bästa kvinnliga biroll. Tomei är bra i The Wrestler men oscarsmaterial vet jag inte däremot.

En av mina favoritskådespelare är från Spanien och bär namnet Penélope Cruz. Hennes insats i Woody Allens Vicky Cristina Barcelona gav henne en väldigt välförtjänt nominering. Hennes enda oscarconnection kom 2007 då hon nominerades för sin fantastiska tolkning av Raimunda i Pedro Almódovars Att återvända. Alltid bra i sina filmer och speciellt när hon får prata spanska eftersom hennes insatser alltid blir mer levande då. Står troligtvis mellan Cruz och följande tjej.

Amy Adams gör en förtjusande karaktär i den hyllade Doubt och förtjänar sin nominering. Amy slog igenom 2006 i och med hennes oscarnominering för filmen Junebug och hon har även Golden Globe-nominerats för sin insats som nunna. Hon är fantastisk som naiv och snäll nunna och det kan alltså bli en match mellan Amy och Penélope.

Benjamin Buttons otroliga
liv har flest oscarnomineringar och en av dessa finns i Taraji P. Henson och hennes insats i filmen. Det är helt klart ett genombrott vi ser här eftersom hon mest figurerat i åtskilliga tv-serier genom sin karriär. Hon har till och med varit med i två avsnitt i Cityakuten 1998, det var bland det allra första hon gjorde.


Bästa animerade film

Vad har en karateintresserad panda, en superhjälte till hund och en väldigt ensam robot gemensamt? Jo, dessa har huvudrollerna i de tre filmer som är nominerade i kategorin årets animerade film; Bolt, Wall-E och Kung Fu Panda.

Förra årets vinnare, Ratatouille sopade mattan med Persepolis och Surf´s Up och det är mycket som talar för att årets solklara vinnare blir Wall-E. Både Bolt och Kung Fu Panda är väldigt bra filmer men Wall-E står helt enkelt i en klass för sig. Det är den fantastiska detaljrikedomen, musiken och kärlekshistorien som gör filmen unik i sällskapet. Vad gäller animeringen så ligger inte Bolt långt efter även om Wall-E och dess animering är helt makalös.

Wall-E ligger i skrivande stund på 38:e plats på Imdb´s top250 vilket säger en del om hantverket. Manusförfattaren/regissören Andrew Stanton vet hur det är att vinna guldgubbar eftersom han 2004 mottog en för fantastiska Hitta Nemo. Han har, bortsett från både Wall-E och Hitta Nemo, även skrivit manus till Monsters Inc. och Toy Story.  



Oscarsbidrag

Har du ingen koll på vilka filmer som nominerats till årets oscarsgala? Här får du chansen att under en minut få till dig lite av olika filmer som kommer premieras i februari. Varning för spoilers!





Stallone med vänner

Man kan säga mycket om skådespelaren Sylvester Stallone. Man kan också säga mycket om Stallone som regissör men som manusförfattare har han varit framgångsrik genom åren. En oscarnominering för Rocky 1976 och ett väldigt bra manus till F.I.S.T året efter. Nu är killen som golvat vår svenske stjärna, Dolph Lundgren, tillbaka. Dock är det inte filmen i sig som är intressant utan castingen.

Plotten är ganska b eftersom det handlar om ett gäng legosoldater som ska åka och störta en sydamerikansk (vad annars?) diktator. Vi lämnar storyn där.

Det intressanta i det hela tycker jag är de skådespelare som Stallone samlat ihop. Förresten, filmen heter The Expendables, om det nu intresserar någon.

Mickey Rourke, Jason Statham, Sandra Bullock (än så länge rykten), Jet Li, Ben Kingsley (rykten även här), Dolph Lundgren, Robert Kneppper (T-Bag i Prison Break), Forest Whitaker och givetvis Stallone själv. Smaka på den uppställningen och erkänn att trots Sly i regissörstolen kan det bli något speciellt av det här gänget.


London Boulevard

Keira Knightley och Colin Farrell ska göra ett gemensamt projekt kommande sommar i och med filmen London Boulevard. Det är manusförfattaren William Monahan som för första gången tar regissörstolen i besittning med tidigare filmer som Body of Liar och The Departed bakom sig.

Handlingen kretsar kring Mitchell, en kriminell engelsman, som precis blivit utsläppt från ett treårigt fängelsestraff. Ett brott han inte kommer ihåg att han har begått. Han stöter ihop med en skådespelerska och hamnar snart i trubbel med lagens långa arm.

Manuset är baserat på en bok av Ken Bruen och Monahan använder därför boken som förlaga till filmens manus.


Bästa sång

Många höjde nog på ögonbrynen när akademien inte tillkännagav Golden Globe-vinnaren Springsteen en nominering i kategorin "årets bästa sång". Bruce vann en GG för ett par veckor sedan med sin sång "The Wrestler" till filmen med samma namn men får alltså inte chansen att upprepa succén från 1992 då hans Philadelphia vann pris.

Slumdog Millionaire har fått två låtar med och dessa utmanas av Wall-E. Down to Earth är skriven av Peter Gabriel och musiken skrevs av densamme och Thomas Newman. Jai Ho är skriven av Gulzar och musiken gjorde A.R Rahman men han gjorde även musiken till tredje bidraget O Saya, då tillsammans med Maya Arulpragasam. 











Bästa manliga huvudroll

Nu kommer en djupare analys vad gäller de olika oscarskategorierna som släpptes under torsdagen. Det fanns vissa mindre skrällar så vi försöker reda ut vilka som egentligen är nominerade.

BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL
Oscar-debutanten Richard Jenkins spelar professor Walter Vale i den romantiska dramakomedin, The Visitor, av Thomas McCarthy och dessvärre har jag inte sett filmen. Frank Langella, debutant även han, är grym som president Richard Nixon i filmen Frost/Nixon och det är kanske inte så konstigt. Langella spelade Nixon även i teateruppsättningen av pjäsen som ligger till grund för filmen och han har även vunnit pris för rollen. Sean Penn spelar den homosexuelle politikern Harvey Milk i Milk och som den karaktärsskådespelaren Penn är så briljerar han i varenda ruta han är med i. Det är femte gången som Sean Penn nomineras och tack vare rollen i Mystic River (2003) tog han hem sin hittills enda statyett. En av världens absolut mest kända ansikten sitter på Brad Pitt. Han nomineras för andra gången och nu i och med filmen Benjamin Buttons otroliga liv. Penn, Pitt och Langella till trots. Kategorins stora förhandsfavorit heter Mickey Rourke och många förväntas att han retfullt enkelt ska få ta hem sin första stayett i sin första nominering i rolen som wrestler-stjärna i The Wrestler.


Oscar 2009

Årets Oscarnomineringar 2009...


Bästa film:

The Curious Case of Benjamin Button
Frost/Nixon
Milk
The Reader
Slumdog Millionaire.

Bästa kvinnliga huvudroll:
Anne Hathaway, "Rachel Getting Married"
Angelina Jolie, "Changeling"
Melissa Leo, "Frozen River"
Meryl Streep, "Doubt"
Kate Winslet, "Revolutionay Road"

Bästa manliga huvudroll:
Frank Langella, "Frost/Nixon"
Sean Penn, "Milk"
Brad Pitt, "The Curious Case of Benjamin Button"
Mickey Rourke, "The Wrestler"
Richard Jenkins, "The Visitor"

Bästa regissör:
David Fincher "The Curious Case of Benjamin Button"
Ron Howard "Frost/Nixon"
Gus van Sant "Milk"
Danny Boyle "Slumdog Millionaire"
Stephen Daldry "The Reader"

Bästa kvinnliga biroll:

Amy Adams, "Doubt"
Marisa Tomei "The Wrestler"
Penelope Cruz, "Vicky Cristina Barcelona"
Viola Davis, "Doubt"
Taraji P. Henson, "The Curious Case of Benjamin Button"

Bästa manliga biroll:
Josh Brolin, "Milk"
Robert Downey Jr., "Tropic Thunder"
Philip Seymour Hoffman, "Doubt"
Heath Ledger, "The Dark Knight"
Michael Shannon, "Revolutionary Road"

Bästa originalmanus:
Courtney Hunt "Frozen River"
Mike Leigh "Happy-Go-Lucky"
Martin McDonagh "In Bruges"
Dustin Lance Black "Milk"
Andrew Stanton, Jim Reardon "WALL-E"

Bästa manus efter en förlaga:
Simon Beaufoy, "Slumdog Millionaire"
David Hare, "The Reader"
Peter Morgan, "Frost/Nixon"
John Patrick Shanley, "Doubt"
Eric Roth, Robin Swicord, "The Curious Case of Benjamin Button"

Bästa utländska film:
The Baader Meinhof Complex (Tyskland"
The Class (Frankrike)
Departures (Japan)
Revanche (Österrike)
Waltz With Bashir (Israel)

Bästa Dokumentärfilm:
The Betrayal (Nerakhoon)
Encounters at the End of the World
The Garden
Man on Wire
Trouble the Water

Bästa tecknade film:
Bolt
Kung fu Panda
Wall-E

Bästa specialeffekter:
The Curious Case of Benjamin Button
The Dark Knight
Iron Man

2008 års sämsta filmer

Årets Razzie-nomineringar har tillkännagivits under dagen och det var inte några direkt skrällar.


2008 års sämsta film




2008 års sämsta manliga skådespelare



Kommentar: Al Pacino och Mark Wahlberg lyckades med det omöjliga. Båda skådespelarna blev nominerade för sina rollprestationer ur två olika filmer. För Al Pacinos del handlar det om Righteous Kill och 88 Minutes. Mark Wahlberg lyckades vara dålig i både The Happening och Max Payne. Övriga nominerade: Mike Myers (The Love Guru), Eddie Murphy (Meet Dave) samt Larry The Cable Guy (Witless Protection)


2008 års sämsta kvinnliga skådespelare



Kommentar: Inga guldkorn i Hollywood direkt. Jag tycker Cameron Diaz är en förhållandevis bra skådis men tillsammans med Kutcher i Vegas blev allt pannkaka. Jessica Albas insats i The Eye går inte diskutera bort i kategorin. Humor att alla fem kvinnor i filmen The Women är nominerade vilket innebär Meg Ryan, Anette Bening, Jada Pinket-Smith, Eva Mendes samt Debra Messing. Paris Hilton återkommer år efter år och hon nomineras även 2008. Kate Hudson är bra sämre än sin mor, Goldie, och hon var ganska kass i Fool´s Gold.


2008 års sämsta manliga biroll




Ben Kingsley (War.Inc, The Love Guru, The Wackness), Uwe Boll (Postal), Verne Troyer (Postal, The Love Guru), Pierce Brosnan (Mamma Mia!), Burt Reynolds (Deal, In the Name of the King)


2008 års sämsta kvinnliga biroll



Paris Hilton (Repo: The Genetic Opera), Carmen Electra (Disaster Moive & Meet the Spartans), LeeLee Sobieski (88 Minutes & In the Name of the King), Jenny McCarthy (Witless Protection), Kim Kardishian (Disaster Movie)


2008 års sämsta par på duken


Uwe Boll (som regissör/manusförfattare) + valfri skådespelare

Ashton Kutcher & Cameron Diax
What Happens in Las Vegas

Paris Hilton & Christine Lakin alt. Joel David Moore
The Hottie and the Nottie

Larry the Cable Guy & Jenny McCarthy
Witless protection

Eddie Murphy & Eddie Murphy
Dubbelroll i Meet Dave


2008 års värsta uppföljare, remake, rip-off eller sequel

The Day the Earth Stood Still

Disaster Movie OCH Meet the Spartans

Indiana Jones och Döskallens rike

Speed Racer

Star Wars: The Clone Wars


2008 års sämsta regissör

Uwe Boll
Postal, The Name of the King, 1968: Tunnel Rats

Jason Friedberg & Aaron Seltzer
Disaster Movie, Meet the Spartans

Tom Putnam
The Hottie and the Nottie

Marco Schnabel
The Love Guru

M. Night Shyamalan
The Happening


2008 års sämsta manus

Disaster Movie OCH Meet the Spartans
Jason Friedberg & Aaron Seltzer

The Happening
M. Night Shyamalan

The Hottie and the Nottie
Heidi Ferrer

In the Name of the King
Doug Taylor

The Love Guru
Mike Myers & Graham Gordy



Sämsta karriär (achievement-pris)

Uwe Boll
Tysklands svar på Ed Wood



JCVD

När jag såg "Muscles from Brussels" för första gången var jag ungefär tio år och filmen som gjorde att Jean-Claude Van Damme blev en favorit var Cyborg. Som tonåring var man väldigt naiv vad gällde film och man hade inga krav alls på hur en film skulle vara för att nämnas som bra. Det räckte att JCVD alternativt Schwarzenegger var med så var det klass.

Under åren följde filmer som Nowhere to run, Timecop, No retreat, no surrender, Death Warrant, Bloodsport, Universal Soldier, Double Impact och så vidare. Idag vet jag bättre.


Den belgiske skådespelaren är en fantastiskt dålig aktör men jag kan inte låta bli att gilla hans nya JCVD. Det finns så mycket självdistans och humor i regissören Mabrouk El Mechris kriminalare där huvudpersonen hamnar i ett läge där postrån blir ett alternativ. Huvudpersonen har stora problem i livet och förutom den pågående vårdnadstvisten så har Steven Seagal till råga på allt tagit en roll för honom.


Jean-Claude Camille François Van Varenberg, som JCVD egentligen heter, gör sin klart bästa roll och man kanske kan hoppas på att det schyssta agerandet sitter i när Universal Soldiers blir trilogi.





What´s Up, dude?

I "What´s Up, dude" presenteras skådespelare, manusförfattare, regissörer eller andra människor som arbetar med film. Ibland undrar man vad en viss person håller på med för tillfället och vad är då inte bättre än att ta reda på fakta? Det blir regissören Jim Sheridan som får äran att starta och frågan vi ställer honom är What´s Up, dude?

Irländske regissören Sheridan har egentligen "bara" sex filmer på sitt samvete, men vilka filmer sen. Han slog igenom med dunder och brak med den makalösa berättelsen om Christy Brown, utomordentligt spelad av Daniel Day-Lewis (givetvis oscarvinnare). Min vänstra fot blev förutom "bästa manliga huvudroll", även nominerad för "bästa regissör", "bästa film", "bästa manus baserad på förlaga" samt "bästa kvinnliga biroll" som vanns av Brenda Fricker. The Field (Det gröna fältet) gjordes 1990 och blev oscarnominerad för "bästa manliga huvudroll" vilket Ed Harris senare förlorade. Daniel Day-Lewis fortsatte sitt samarbete med Sheridan och det slutade med sju oscarnomineringar för I faderns namn men eftersom en viss Forrest Gump gjordes samma år så kammade Sheridans tredje film noll.

1997, fyra år senare kom fjärde filmen och det var nu tredje gången som karaktärsskådespelaren Day-Lewis tackade ja till att filma med Sheridan. Resultatet hette Boxaren och blev Golden Globe-nominerad i tre kategorier men blev utan pris. Det senaste man kan se regisserad av Jim är den fantastiskt fin Drömmarnas land och ännu en gång fick Sheridan se tre oscarsnomineringar flyga iväg.

Jag hade svårt att koppla ihop irländaren med en film om rapparen 50 Cents och jag blev grymt förvånad när jag fick veta att dessa två begrepp vidareutvecklats till en film om rapparen. Get Rich or Die Tryin´ heter filmen med huvudpersonen själv i titelrollen. Ett magplask utan dess like och det är inte för intet som filmen innehar 3.8/10.0 på IMDB men även mästerregissörer får väl ha en blek stund i yrkeslivet.

Under året kommer Brothers som är en amerikans/irländsk remake på fantastiskt duktige danskan Susanne Biers film, Bröder. Det är ett krigsdrama med Jake Gyllenhaal, Natalie Portman och Tobey Maguire i huvudrollerna. Ska man lita på regissörens fingertoppskänsla så kan filmen vara något extra och castingen går inte heller att fnysa åt. Black Mass och Emerald City är just nu i planeringsstadiet och man vet därför inte så mycket om dessa filmer i nuläget.


The Watchmen får klartecken

Då kan Malin Åkerman äntligen pusta ut. Bråket mellan Warner Bros. och 20th Century Fox är, enligt nyhetsbyrån AP, löst och en USA-premiär sker den sjätte mars (trolig Sverige-premiär den 13:e). Filmen, The Watchmen, är baserad på Alan Moores hyllade serieroman med samma namn och Moores alster har tidigare använts som förlaga åt filmerna From Hell och The League of Extraordinary Gentlemen.

Svenskan Åkerman har en stor roll i filmen och kritiker menar att detta kan bli hennes stora genombrott i Hollywood. Malin har under produktionstiden umgåtts med skådespelare som Jeffrey Dean Morgan (Grey´s Anatomy, P.S. I Love You), Billy Crudup (Almost Famous) och Patrick Wilson (Hard Candy). För regin står Zach Snyder som gjorde mästerverket 300 vilken det även planeras en uppföljare till.



Varför Heath Ledger ska ha postum Oscar

Okej, jag erkänner. Jag var sanslöst skeptisk mot Heath Ledgers rolltolkning av Jokern i senaste Batman-filmen. Jag ansåg att hans insats var glorifierad och upphöjd på grund av/tack vare skådespelarens död tidigt förra året. Hade Ledger inte tagit den där "ofrivilliga" överdosen hade han aldrig vunnit något pris för rollen som skurk. Sedan såg jag filmen...

Jag har inte sett maken till prestation sedan de stora filmernas stora mästare. Då pratar jag Marlon Brando, Steve McQueen, Robert De Niro, Sean Penn och andra grymma karaktärskådisar. Heath Ledger slår sig, i och med insatsen i The Dark Knight, med bravur in bland dessa oöverträffliga skådespelare. Jack Nicholson var fantastisk som Batmans ärkefiende när det begav sig i Tim Burtons mörka film från 1989. Men det som Ledger presterar i sin karriärs näst sista roll är på gränsen till övermänskligt.



Dock är inte det första gången han gör en bra rolltolkning och då tänker jag i första hand på Candy och i andra hand Brokeback Mountain (hans hittills enda oscarnominering) utan australiensaren har gjort många bra roller. I slutet av januari är det ett år sedan en av vår tids bästa skådespelare gick ur tiden. Månaden efter kommer killen, som borde fyllt trettio i april, få en oscar postumt för sin numera redan klassiska rolltolkning av Jokern. Det kommer bara bli löjligt att se de nominerade i kategorin "bästa manliga biroll" och se deras miner när de zoomas in i direktsändning. För alla vet hur det kommer att sluta. Död eller levande - Heath Ledger är 2008 års absolut bästa skådespelare...

And the nominees are...

På torsdag släpps nomineringar till årets Oscarsgala och det är väl inte utan att man kan tippa vilka filmer som kommer göra upp om priset till årets bästa film. Benjamin Buttonts otroliga liv, Revolutionary Road, Slumdog Millionaire kommer vara tre av filmerna som garanterat slåss om priset.

För övrigt ska du gå in på BBOL och dess hemsida och frågan jag ställer mig varje gång jag går in där - är detta möjligtvis nätets snyggaste hemsida - någonsin? Jag har svårt att se någon utmanare...

Dagen innan Oscarsjuryn tillkännager sina nomineringar brukar motsvarigheten The Razzie Award tillkännage sina. Razzies delas ut till de sämsta filmerna, de sämsta skådespelarna osv.. Här kan man köpa sig ett medlemskap och sedan få vara en del av juryn. Halle Berry har vunnit ett pris för sämsta kvinnliga skådespelare för sin roll i Catwoman. Till skillnad från tidigare vinnare kom Halle verkligen till utdelningen och tog emot sitt pris där hennes tacktal var ganska sarkastiskt dock

"Thank you and I hope to God I never see you guys again."


Årets bästa film - hittills



Slumdog Millionaire - Danny Boyle (Trainspotting)


Veckans skådespelare

... heter Meryl Streep och har en fantastisk karriär som skådespelerska bakom sig. Senaste gången jag höjde denna karaktärsskådespelare till skyarna var för hennes insats i fantastiska feel good-filmen Mamma Mia! där jag tyckte hon var galant i rollen som Donna.

Meryl Streep föddes i New Jersey sommaren 1949 och anses idag som världens bästa kvinnliga skådespelare av många filmkritiker och visst är det svårt - om inte omöjligt att inte hålla med? Hennes genombrott kom i hennes första filmroll i filmen Julia (1977) och redan året efter fick hon sin första Oscarnominering i filmen The Deer Hunter för bästa kvinnliga biroll. Streep fick dock vänta på sin första utmärkelse vad gäller filmvärldens förnämligaste pris men hon behövde inte vänta länge eftersom hon året efter nominerades för bästa kvinnliga huvudroll. I filmen Kramer VS Kramer spelar hon mot Dustin Hoffman och kunde på galan ta hem sin första Oscarstatyett för sin andra nominering.

Oscarsuccén fortsatte och 1982 blev hon återigen nominerad för bästa kvinnliga biroll men gick lottlös från galan den gången. Revanschen kom året därpå när hon ännu en gång vann pris för bästa kvinnliga huvudroll i Sophies val och nomineringar hag sedan dess haglat förstrött genom åren och så sent som 2007 blev hon ännu en gång nominerad för sin roll i Djävulen bär Prada.

Meryl är känd för att vara perfektionist när hon läser in sig till rollerna och visst, det märks sedan på duken eftersom hon sällan gjort en dålig karaktär. Hon har idag fyra barn tillsammans med maken sedan 1978 Don Gummer.

Visste du att...

- hon var påtänkt för rollen som Evita i filmen med samma namn?
- hon har helikopterfobi?
- Diane Keaton utnämner henne som vår generations geni?
- hon studerade till operasångerska vid tolv års ålder?
- hon är ett stort fan till Leonardo DiCaprio?

Awards...
Oscar för bästa kvinnliga huvudroll: 11 nomineringar, 1 vinst
Oscar för bästa kvinnliga biroll: 3 nomineringar, 1 vinst
Golden Globe: 23 nomineringar, 6 vinster
Emmy: 3 nomineringar, 2 vinster
plus en massa andra priser...


24:Redemption

2001 kom första säsongen av serien 24 med vår realtidshjälte Jack Bauer för allra första gången. Vi bekantade oss med Kiefer Sutherlands rollkaraktär som specialagent Jack vid Los Angeles Counter Terrorist Unit och det hände saker omgående. 

Sex säsonger senare undrade många fans om det verkligen fanns manus till att förlänga seriens livstid och det var många i produktionen som inte var ense. Huvudpersonen själv, Kiefer, har åkt in och ut från diverse fängelser och behandlingshem för olika åkommor men 2008 kunde man alltså fortsätta succékonceptet.

Filmen 24:Redemption är länken mellan sjätte och den kommande sjunde säsongen och utan denna i bagaget kan det bli svårt att följa den förmodade avslutningssäsongen. Regissören Jon Cassar har gjort åtskilliga avnistt av serien så det var inte direkt förvånande att han fick chansen att göra filmen.

Jack Bauer har sedan slutet av första säsongen varit på flykt från den amerikanska regeringen eftersom dessa anser, på felaktiga grunder givetvis, att Jack Bauer ska ställas inför krigsrätt eftersom han bland annat använt tortyr som strider mot de mänskliga rättigheterna. Vi möter Bauer (18 månader efter säsong 6) i Sangala, ett fiktivt afrikanskt land, där han tillsammans med en vän driver en skola för fattiga barn. Samtidigt som amerikanska regeringen försöker få honom till domstol i USA härjar en hänsynslös rebelledare Juma som planerar störta landets folkvalde president. Det blir en kamp mot klockan när Bauer måste hjälpa till med att forsla barnen till den amerikanska ambassaden och sätta dem i säkerhet. Under tiden ska en ny president installeras och vi får givetvis följa skumma affärer även på hemmaplan. Ska regeringen lyckas fälla Jack Bauer eller kommer den karismatiske agenten att återigen se till att man får leka katt och råtta?

Som film fungerar inte 24-konceptet otippat nog eftersom detta är en 24-timmarsprocess och detta visas enklast genom en serie. Handlingen är typisk 24 och Sutherlands comeback lovar gott inför seriens avslutningssäsong och han är lika macho och smart som vi är vana att se honom. I rollistan ser vi även Robert Carlyle och Jon Voight där den sistnämnde spelar en stor roll i serien. Redemption är som ett längre avsnitt vilket i praktiken inte är bra och betyget kan bara bli tre av fem.

Som hängivet fan av serien är jag glad att den är tillbaka och jag ser fram emot att få bänka mig och följa Jack Bauers jakt på vedergällning och upprättelse. Detta givetvis samtidigt som han räddar landet från korrumperade politiker och undgår egen rättegång.
 



Benjamin Buttons otroliga liv

 
The Curious Case of Benjamin Button (2008)
 



I morgon har Benjamin Buttons otroliga liv med Brad Pitt och Cate Blanchett premiär runt om i vårt avlånga land. Jag hade förmånen att se den redan idag och för er som läser det här så kan jag inget annat än rekommendera er att se den. Innan filmen startade grymtade jag för sällskapet att jag aldrig skulle vilja se en nästan tre timmar lång drama (Titanic undantaget) på bio eftersom man troligtvis skulle få träsmak redan efter en timme. Nu vet jag bättre.

Benjamin Buttons otroliga liv
är en berättelse baserad på F. Scott Fitzgeralds novell med samma namn. Huvudpersonen Benjamin Button, som spelas av Brad Pitt, föds som en svag äldre man och därför åldras baklänges vilket leder till att han slutar sitt liv som ett spädbarn. Den tragikomiska berättelsen sägs inspirerats av Mark Twains kommentar om att det är synd att det bästa i livet kommer först och det sämsta sist.

"Not only the best film of the year, one of the greatest film ever made"

Jag har svårt, att för stunden, inte hålla med New York Observer-journalisten Rex Reed i ovan citat. För det här var en sällan skådad filmupplevelse helt i klass med Forrest Gump och Schindler´s List. Filmer som rör om i hela ens själ och får en att fundera över livets små och stora märkligheter.

David Fincher har tidigare arbetat med Brad Pitt och samarbetet har resulterat i Se7en och Fight Club men regissören har även The Game på sin meritlista. Nu har Fincher tillsammans med manusförfattaren Eric Roth (Forrest Gump och München) skapat ett gediget hantverk av yppersta kvalitet.

Huvudrollsinnehavarna Pitt och Cate Blanchett gör helgjutna insatser även om det är Blanchett som lämnar avtryck snarare än Brad Pitt. I små biroller ser vi även fantastiska Tilda Swinton och Julia Ormond men det är regissören. 

Benjamin Buttons otroliga liv innehåller fantastiska scener och fotot är ändlöst vackert som tillsammans med musiken skapar ett tidlöst mästerverk.


Film, film, film

Välkommen...
till min nya blogg som uteslutande kommer handla om film. Så enkelt är det alltså. Allt som rör film kommer tas upp i http://pilsnerfilm.blogg.se/.

Varför sådan konstig adress?
Pilsnerfilm är ett öknamn för en del svenska komedifilmer från 1930-talet. Enligt Bra Böckers film- & TV-lexikon (1985) myntades begreppet tidigt på 1930-talet. Begreppet "pilsnerfilm" är negativt och kan härledas till den då rådande alkoholrestriktionen och eftersom svensk komik från 1930-talet var lågt sedd så kombinerades det negativa i ett ord.
(Wikipedia)