Inför Oscarsgalan 2010

Bästa film / Best Picture

Nominerade: A Serious Man, Avatar, An Education, The Blind Side, The Hurt Locker, Precious, Upp, Up in the Air, District 9, Inglourious Basterds

Nytt för i år är att kategorin "årets film" numera huserar med tio spelfilmer mot de traditionella fem. Det märks i kategorin eftersom flera av filmerna kanske inte borda finnas med - i mitt tycke.

A Serious Man

Den judiske professorn Larry Gopnik börjar grubbla över existentiella frågor när han får reda på att hans fru vill skiljas ifrån honom. Hans barn stjäl också pengar ifrån honom, hans son för att köpa marijuana, hans dotter för att finansiera en skönhetsoperation.



Avatar

Den rullstolsburne Jake Sully skickas till en annan planet, Pandora, där han finner sig mitt i en konflikt mellan människor och de inhemska Na'vi.



An Education

Uppväxtskildring om en tonårsflicka i en förort till 60-talets London, och hur hennes liv förändras när en playboy, dubbelt som gammal som henne, kommer in i hennes liv.



The Blind Side

Den sanna historien om Michael Oher, en hemlös afroamerikansk yngling från ett trasigt hem, som tas in av familjen Touhy, en välbärgad, vit familj, som hjälper honom att uppnå sin fulla potential.



The Hurt Locker

I krigets kaos tvingas en bombstyrka på uppdrag i Irak till en farlig katt-och-råtta-lek i en stad där alla skulle kunna vara fienden och allt skulle kunna vara en bomb.



Precious

Precious är en överviktig tonåring som bor i Harlem. Hon har misshandlats av sin mor och våldtagits av sin far och är nu gravid med sitt andra barn. Hon inbjuds att delta i en specialskola där hon får lära sig skriva och läsa för att få sitt liv på rätt köl.



Upp

Carl Fredricksen har i hela sitt liv längtat efter att få upptäcka världen och leva livet. Men vid 78 års ålder verkar det vara aningen sent, tills en ödes nyck (den ihärdiga 8-årige scouten Russell) ger honom en ny chans. "Upp" tar oss med på ett spännande äventyr där det omaka paret träffar på oländig terräng, oväntade bovar och djungelvarelser.



Up in the Air

Ryan Bingham tillbringar större delen av sitt liv på resande fot för ett konsultföretag som tar hand om nedskärningar på andra företag. Han har ett mål i livet; att nå tio miljoner miles i American Airlines bonusprogram. Två olika kvinnor och ett bröllop får honom dock att fundera över sitt livsval och sina prioriteringar.



District 9

En utomjordisk ras som tvingas leva i slumliknande förhållanden på jorden, får en oväntad allierad när en statlig agent utsätts för deras bioteknik.



Inglorious Basterds

Frankrike är ockuperat av nazisterna under andra världskriget, en grupp judisk-amerikanska soldater kända som The Basterds är speciellt utvalda för att sprida skräck genom Tredje riket med hjälp av skalpering och brutalt mördande.




Det kommer garanterat stå mellan två filmer - Avatar och Inglorious Basterds och det är inte mer än rätt. Det är bara dessa två som fått en femma i betyg av mig. Då Avatar revolutionerat filmtekniken så gör min röst till Camerons mastodontverk även om jag hyser stor kärlek till Quentins fantastiska pärla.

Vad kan man säga om motståndet då? Animerade Up och utomjordingarnas District 9 räknar vi bort direkt. An Education har en fin och intressant story som dock inte är årets film. Reitmans Up in the Air är en skön film med en formidabel Clooney som i mina ögon är lite för upphaussad. The Hurt Locker är också den grovt överskattad i mina ögon medan Precious är ett mästerverk. Mästerverket ligger dock i skådespelarensemblen och vinner därför inte den här kategorin. A Serious Man är en typisk Cohen-film - ganska tråkig. The Blind Side är en charmig historia om amerikanernas favoritsport och min hatsport men Bullock gör det bra i en ganska lagom bra film.


Inför Oscarsgalan 2010

Bästa animerade film / Animated Feature Film

Nominerade: Upp, Prinsessan och grodan, The Book of Kells, Fantastic Mr. Fox, Coraline

Upp

Carl Fredricksen har i hela sitt liv längtat efter att få upptäcka världen och leva livet. Men vid 78 års ålder verkar det vara aningen sent, tills en ödes nyck (den ihärdiga 8-årige scouten Russell) ger honom en ny chans. "Upp" tar oss med på ett spännande äventyr där det omaka paret träffar på oländig terräng, oväntade bovar och djungelvarelser.

Prinsessan och grodan

Den jazz-älskande Prinsen Naveen av Maldonia blir förvandlad till en groda av den elaka Voodoo-doktorn, Dr. Facilier. I ett desperat försök att bli människa igen försöker Prins Naveen att få den vackra servitrisen Tiana att kyssa honom för att bryta förtrollningen. Men kyssen ger inte den önskade effekten som Naveen hade hoppats på. Istället för att han blir människa igen, så drog den in Tiana i förtrollningen och även hon förvandlas till en groda. Nu måste båda två ge sig ut på äventyr för att finna den godhjärtade Voodoo-prästinnan av Bayou, Mama Odie, för att få hjälp.

The Secret of Kells

I 800-talets Irland lever den 12-årige pojken Brendan på det avlägsna klostret Kells. Där styr den resoluta abboten Cellach, och under hans ledning kämpar samhället hårt med att bygga upp en mur till skydd mot fruktansvärda vikingamonsters framfart. Mitt i all oro dyker broder Aidan upp, en mäster-illuminatör. Han har med sig något mycket viktigt, en ofärdig bok av stor betydelse.

Fantastic Mr. Fox

Arga bönder, trötta på att behöva dela med sig av sina grödor till en räv, försöker göra sig av med sin motståndare och hans familj. Baserad på en roman av Roald Dahl.

Coraline

I familjens nya lägenhet finns 13 vanliga dörrar och en lite ovanligare. När Coraline öppnar den 14:e dörren första gången finns det bara en murad vägg bakom. Men när Coraline använder en nyckel och låser upp dörren, hittar hon en lägenhet. Till en början är den nya lägenheten till och med bättre än hennes egen; godare mat, roligare leksaker och snällare nya föräldrar. Men nya mamma och nya pappa blir mer och mer konstiga och vill att Coraline ska stanna kvar hos dem. Baserad på Neil Gaimans novell med samma namn.


Det är fem helt olika filmer och alla har de helt olika slags animationer. Allt ifrån Up´s 3D-anpassade äventyr till det fantasilösa Secret of Kells. Ser man på innehållet och filmernas manus så tilltalas jag främst av Up eftersom den också har charmiga karaktärer men ser ändå gärna Coraline som vinnare. Prinsessan och grodan är tydligt präglad av regissörens tidigare filmer, Aladdin och Lilla sjöjungfrun. Wes Andersson (The Royal Tenenbaums, Life Aquatic) gör diskbänksrealism om rävar och mullvadar som kämpar mot arga bönder. Smågulligt men kommer inte ha en chans i oscarracet. Henry Selicks fantastiska Coraline hoppas jag verkligen vinner men Up känns olustigt giftig som den största konkurrenten.