24:Redemption

2001 kom första säsongen av serien 24 med vår realtidshjälte Jack Bauer för allra första gången. Vi bekantade oss med Kiefer Sutherlands rollkaraktär som specialagent Jack vid Los Angeles Counter Terrorist Unit och det hände saker omgående. 

Sex säsonger senare undrade många fans om det verkligen fanns manus till att förlänga seriens livstid och det var många i produktionen som inte var ense. Huvudpersonen själv, Kiefer, har åkt in och ut från diverse fängelser och behandlingshem för olika åkommor men 2008 kunde man alltså fortsätta succékonceptet.

Filmen 24:Redemption är länken mellan sjätte och den kommande sjunde säsongen och utan denna i bagaget kan det bli svårt att följa den förmodade avslutningssäsongen. Regissören Jon Cassar har gjort åtskilliga avnistt av serien så det var inte direkt förvånande att han fick chansen att göra filmen.

Jack Bauer har sedan slutet av första säsongen varit på flykt från den amerikanska regeringen eftersom dessa anser, på felaktiga grunder givetvis, att Jack Bauer ska ställas inför krigsrätt eftersom han bland annat använt tortyr som strider mot de mänskliga rättigheterna. Vi möter Bauer (18 månader efter säsong 6) i Sangala, ett fiktivt afrikanskt land, där han tillsammans med en vän driver en skola för fattiga barn. Samtidigt som amerikanska regeringen försöker få honom till domstol i USA härjar en hänsynslös rebelledare Juma som planerar störta landets folkvalde president. Det blir en kamp mot klockan när Bauer måste hjälpa till med att forsla barnen till den amerikanska ambassaden och sätta dem i säkerhet. Under tiden ska en ny president installeras och vi får givetvis följa skumma affärer även på hemmaplan. Ska regeringen lyckas fälla Jack Bauer eller kommer den karismatiske agenten att återigen se till att man får leka katt och råtta?

Som film fungerar inte 24-konceptet otippat nog eftersom detta är en 24-timmarsprocess och detta visas enklast genom en serie. Handlingen är typisk 24 och Sutherlands comeback lovar gott inför seriens avslutningssäsong och han är lika macho och smart som vi är vana att se honom. I rollistan ser vi även Robert Carlyle och Jon Voight där den sistnämnde spelar en stor roll i serien. Redemption är som ett längre avsnitt vilket i praktiken inte är bra och betyget kan bara bli tre av fem.

Som hängivet fan av serien är jag glad att den är tillbaka och jag ser fram emot att få bänka mig och följa Jack Bauers jakt på vedergällning och upprättelse. Detta givetvis samtidigt som han räddar landet från korrumperade politiker och undgår egen rättegång.
 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback