Bästa kvinnliga huvudroll

Kategorin bästa kvinnliga huvudroll blir först ut i årets oscaräventyr. Det är en salig blandning skådespelare och den som fått mest uppmärksamhet är nioåriga Quvenzhané Wallis som gör en mycket stark roll i New Orleans-dramat Beasts of the Southern Wild. Dock bör hon i en rättvis värld inte ha någon chans mot sina betydligt äldre konkurrenter den här gången men förvänta er mer av henne i framtiden.
 
Det finns flera nomineringar som jag ifrågasätter starkt varför de ens är med i oscarracet. Jennifer Lawrence (Hungerspelen, A Winter´s Bone) är mycket duktig i Silver Linings Playbook (eller Du gör mig galen! som man översatt den till i Sverige) men okej då. Det är Jennifers andra oscarnominering (första för rollen i A Winter´s Bone 2011) och hon fick då se sig besegrad av en viss Natalie Portman. Hur som helst går det bra för 22-åringen från Kentucky.
 
Kathryn Bigelow slog igenom med dunder och brak när hon tävlade mot sin ex-man James Cameron 2010 i kategorierna bästa film och bästa regi. Både Cameron och hans film, Avatar, blev oförklarligt nog utan priser eftersom oscarjuryn tyckte The Hurt Locker var ett bättre filmverk. Personligen skrek jag på komplott och insinuerade konspirationsteorier till höger och vänster. Jag tror fortfarande att det var ett politiskt ställningstagande eftersom Bigelows film handlade om Irakkriget medan Camerons blåa varelser inte passade juryn. Hur som helst, det är Jessica Chastain som är nominerad för sin roll som Maya när hon leder arbetet med att ta fast ökände Usama Bin Ladin i filmen Zero Dark Thirty. Jessica gör en utmärkt roll (nominerad förra året för sin roll i Niceville) och jag är rädd att det politiska ska vinna i år igen framför min favorit till segern...
 
...som heter Emmanuelle Riva och hon gör en makalös prestation i filmen Amour av Michael Haneke där hon spelar Anne som drabbas av en stroke. Emmanuelle är för mig en relativt okänd skådespelare från Frankrike men jag skulle ge allt för att hon skulle kröna sin karriär med en oscar. Hennes insats är magisk.
 
Naomi Watts blev nominerad första gången 2004 för sin roll i fantastiska dramat 21 Grams och har nu en ny möjlighet att kamma hem den åtråvärda statyetten. Hon spelar mamman Maria i tsunamidramat The Impossible tillsammans med Ewan McGregor men hon bör inte ha några nämnvärda möjligheter till detta. Naomi gör aldrig någonting halvhjärtat och hon lever verkligen sig in i rollen som Maria som förlorar sin familj i Thailand och desperat ger sig ut på jakt. Men oscar? Nej, inte enligt mig.
 
Sammanfattningsvis är troligtvis skådespelarna glada över att Meryl Streep inte är nominerad eftersom man då får svårt att vinna. Totalt sett skulle nog vem som helst kunna segra men jag tror det står mellan Jessica Chastain och Emmanuelle Riva med Jennifer Lawrence som outsider. Hjärtat säger Emmanuelle medan hjärnan säger att Jessica får ta emot sin första oscarstatyett.
 
De fem senaste vinnarna:
 
2012 - Meryl Streep (Järnladyn)
2011 - Natalie Portman (The Black Swan)
2010 - Sandra Bullock (The Blind Side)
2009 - Kate Winslet (The Reader)
2008 - Marion Cotillard (La vie en rose)
 
 

Oscar 2013

Inför Oscarsgalan 2013

De kommande veckorna kommer jag diskutera de nominerade filmerna och skådespelarna inför årets Oscarsgala som går av stapeln 24 februari. Vi hörs snart igen!
 
De nominerade inför galan:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Oscarsgalan_2013