Bästa kvinnliga biroll

En av galans mest öppna kategorier handlar om kvinnliga biroller - här kan verkligen alla vinna. Det finns flera debutanter och Viola Davis (Doubt) känns igen från Disturbia och diverse serier men hennes genombrott kom med hjälp av Doubt. Hon var även Golden Globe-nominerad så oscarsjuryn är inte helt ute och seglar i och med hennes nominering, även om jag inte förstår nomineringen.

Hyperhyllade Mickey Rourkes motspelerska i The Wrestler, Marisa Tomei, är kanske mest känd för sin roll i Min kusin Vinny (1992) vilket för övrigt var en roll hon vann en oscar för. Hon har även varit nominerad för In the Bedroom (2001) och samtliga nomineringar har gällt bästa kvinnliga biroll. Tomei är bra i The Wrestler men oscarsmaterial vet jag inte däremot.

En av mina favoritskådespelare är från Spanien och bär namnet Penélope Cruz. Hennes insats i Woody Allens Vicky Cristina Barcelona gav henne en väldigt välförtjänt nominering. Hennes enda oscarconnection kom 2007 då hon nominerades för sin fantastiska tolkning av Raimunda i Pedro Almódovars Att återvända. Alltid bra i sina filmer och speciellt när hon får prata spanska eftersom hennes insatser alltid blir mer levande då. Står troligtvis mellan Cruz och följande tjej.

Amy Adams gör en förtjusande karaktär i den hyllade Doubt och förtjänar sin nominering. Amy slog igenom 2006 i och med hennes oscarnominering för filmen Junebug och hon har även Golden Globe-nominerats för sin insats som nunna. Hon är fantastisk som naiv och snäll nunna och det kan alltså bli en match mellan Amy och Penélope.

Benjamin Buttons otroliga
liv har flest oscarnomineringar och en av dessa finns i Taraji P. Henson och hennes insats i filmen. Det är helt klart ett genombrott vi ser här eftersom hon mest figurerat i åtskilliga tv-serier genom sin karriär. Hon har till och med varit med i två avsnitt i Cityakuten 1998, det var bland det allra första hon gjorde.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback