What´s Up, dude?

I "What´s Up, dude" presenteras skådespelare, manusförfattare, regissörer eller andra människor som arbetar med film. Ibland undrar man vad en viss person håller på med för tillfället och vad är då inte bättre än att ta reda på fakta? Det blir regissören Jim Sheridan som får äran att starta och frågan vi ställer honom är What´s Up, dude?

Irländske regissören Sheridan har egentligen "bara" sex filmer på sitt samvete, men vilka filmer sen. Han slog igenom med dunder och brak med den makalösa berättelsen om Christy Brown, utomordentligt spelad av Daniel Day-Lewis (givetvis oscarvinnare). Min vänstra fot blev förutom "bästa manliga huvudroll", även nominerad för "bästa regissör", "bästa film", "bästa manus baserad på förlaga" samt "bästa kvinnliga biroll" som vanns av Brenda Fricker. The Field (Det gröna fältet) gjordes 1990 och blev oscarnominerad för "bästa manliga huvudroll" vilket Ed Harris senare förlorade. Daniel Day-Lewis fortsatte sitt samarbete med Sheridan och det slutade med sju oscarnomineringar för I faderns namn men eftersom en viss Forrest Gump gjordes samma år så kammade Sheridans tredje film noll.

1997, fyra år senare kom fjärde filmen och det var nu tredje gången som karaktärsskådespelaren Day-Lewis tackade ja till att filma med Sheridan. Resultatet hette Boxaren och blev Golden Globe-nominerad i tre kategorier men blev utan pris. Det senaste man kan se regisserad av Jim är den fantastiskt fin Drömmarnas land och ännu en gång fick Sheridan se tre oscarsnomineringar flyga iväg.

Jag hade svårt att koppla ihop irländaren med en film om rapparen 50 Cents och jag blev grymt förvånad när jag fick veta att dessa två begrepp vidareutvecklats till en film om rapparen. Get Rich or Die Tryin´ heter filmen med huvudpersonen själv i titelrollen. Ett magplask utan dess like och det är inte för intet som filmen innehar 3.8/10.0 på IMDB men även mästerregissörer får väl ha en blek stund i yrkeslivet.

Under året kommer Brothers som är en amerikans/irländsk remake på fantastiskt duktige danskan Susanne Biers film, Bröder. Det är ett krigsdrama med Jake Gyllenhaal, Natalie Portman och Tobey Maguire i huvudrollerna. Ska man lita på regissörens fingertoppskänsla så kan filmen vara något extra och castingen går inte heller att fnysa åt. Black Mass och Emerald City är just nu i planeringsstadiet och man vet därför inte så mycket om dessa filmer i nuläget.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback