And the oscar goes to...

Om en vecka har oscarsgalan slutat och vinnare dragit med besvikna förlorare i bakgrunden. Egentligen är galan enbart en möjlighet för branschen att klappa sig själva på axeln. Men låt gå, det är trots allt världens största filmpris och det finaste man kan vinna i filmbranschen. Ruttet eller ej...
 
Jag har sett allt som är värt att se och kommer här utse mina vinnare och kora de troliga segrarna i de största och tyngsta kategorierna.
 
Bästa film
 
Amour, Berättelsen om Pi, Argo, Lincoln, Beasts of the Southern Wild, Django Unchained, Les Misérables, Du gör mig galen!, Zero Dark Thirty.
 
Här tror jag att Argo tar hem kvällens sista och finaste statyett och detta med motiveringen att Ben Affleck (regissören) inte blev nominerad för bästa regi. Jag avskyr sympatipriser (tänk tredje och sista delen av Jacksons trilogi om ringen) men Argo är en riktigt bra film som har sin största konkurrent i Steven Spielbergs Lincoln.  
 
Bästa manliga huvudroll
 
Bradley Cooper (Du gör mig galen!), Daniel Day-Lewis (Lincoln), Hugh Jackman (Les Misérables), Joaquin Phoenix (The Master), Denzel Washington (Flight).
 
En av kvällens mest solklara vinnare finns i karaktärskådisen Daniel Day-Lewis som återigen gestaltar med inlevelse. Lincoln är ett porträtt som förtjänar en vinst även om jag tycker det borde finnas en outsider i Phoenix för hans formidabla arbete i The Master.
 
Bästa kvinnliga huvudroll
 
Jennifer Lawrence (Du gör mig galen!), Jessica Chastain (Zero Dark Thirty), Emmanuelle Riva (Amour), Quvenzhané Wallis (Beasts of Southern Wild), Naomi Watts (The Impossible).
 
Experterna skriker vinst för Chastain i Bin Laden-dramat medan undertecknad skriker att fantastiske Emmanuelle bör få priset som bästa kvinnliga huvudroll. Hennes insats slår Jessica med hästlängder och jag hoppas innerligt på en fransk seger.
 
Bästa manliga biroll
 
Alan Arkin (Argo), Robert de Niro (Du gör mig galen!), Philip Seymour Hoffman (The Master), Tommy Lee Jones (Lincoln), Chrostoph Walz (Django Unchained)
 
Här tror jag tyvärr De Niro tar hem priset. Inte för att han var bäst det här året utan kanske mer för det han presterat de senaste 30 åren. Skulle jag bestämma så får det stå mellan Seymour Hoffman och Walz. Dött lopp här alltså.
 
Bästa kvinnliga biroll
 
Amy Adams (The Master), Sally Field (Lincoln), Anne Hathaway (Les Misérables), Helen Hunt (Mitt längtande hjärta), Jacki Weaver (Du gör mig galen!)
 
Här finns det egentligen bara en given vinnare och hon heter Anne Hathaway. Hennes prestation i musikalen var helt enastående och ingen konkurrent når upp till hennes insats.
 
Bästa regi
 
Ang Lee (Berättelsen om Pi), Steven Spielberg (Lincoln), David O. Russell (Du gör mig galen!), Benh Zeitlin (Beasts of the Southern Wild), Michael Haneke (Amour)
 
Alla förundrades över att Ben Affleck (Argo) inte blev nominerad i kategorin bästa regi. Till och med jag tycker nog han förtjänar en nominering i klassen. Personligen tror jag att Ang Lee vinner för sin makalöst snygga Berättelsen om Pi.
 
 
Vad tror ni själva?

Bästa regi

Kategorin Bästa regissör innehåller en hel hoper med fantastiska regissörer. Det känns sannerligen som ett getingbo och vem som helst kan troligtvis vinna även om Benh Zeitlin (Beast of the Southern Wild) troligtvis är den minst kände och minst bästa regissören i fältet. Det var Ben Affleck (Argo) som vann en Golden Globe för bästa regi men han nominerades aldrig för någon oscar.
 
Michael Haneke har gjort en fantastisk relationsfilm, Amour, där ett äldre par genomgår en förtvivlande vandring mot det yttersta målet, döden. Det är hans historia som berör men utan de fantastiska skådespelarna Emmanuelle Riva och Jean-Louis Trintignant som lyfter filmen flera nivåer, vore filmen bara bra. Haneke har aldrig tidigare nominerats i oscarsammanhang och nu har hans film hela fem nomineringar.
 
2001 gjorde Ang Lee debut i oscarsammanhang med filmen Crouching Tiger, Hidden Dragon och var då nominerad för både bästa regi och bästa film. Lee fick dock lämna galan utan någon statyett. Fem år senare kom han tillbaka med Brokeback Mountain och tog då hem sin enda nominering, bästa regi. Nu har han chansen återigen i och med filmen Berättelsen om Pi som är ett fantastiskt hantverk. Filmen har bland annat nominerats för bästa film och väntas ta hem flera tekniska kategorier.
 
David O.Russell gjorde succé med filmen The Fighter 2011 då han nominerades för bästa regi men fick se sig slagen av Tom  Hooper (The King´s Speech) och har nu en ny chans. Med Du gör mig galen! är David nominerad även för bästa manus efter förlaga.
 
Steven Spielberg behöver inte någon direkt presentation. Steven gjorde oscarsdebut 1978 då han var nominerad för filmen Närkontakt av tredje graden men vann inte då. Fyra år senare hade han givit publiken Indiana Jones och blev nominerad för Jakten på den försvunna skatten men det dröjde tills 1994 (Schindler´s List) innan han fick gå hem med den åtråvärda gubben. Och åren där emellan hade han nominerats för E.T och Purpurfärgen. 1998 tog ham hem sitt andra pris och det var med filmen Rädda menige Ryan.
 
Benh Zeitlin har vunnit åtskilliga priser under 2012 med sin debutfilm, Beast of the Southern Wild, men ska inte ha någon vidare chans mot de större och duktigare motståndarna.
 
Sammanfattningsvis kan man tycka det är konstigt att varken Quentin Tarantino eller Kathryn Bigelow är nominerade i kategorin bästa regissör då de båda var med och tävlade om Golden Globe. Ben Afflecks icke-nominering är också ett frågetecken. Personligen tycker jag att David O.Russells nominering är klart överskattad och ser gärna att priset går till tyske Michael Haneke för fantastiska Amour. Däremot säger hjärnan att oscarsjuryn kommer ha mycket svårt att inte belöna Spielberg för hans pro-amerikanska Lincoln. Spielberg gör ett fantastiskt arbete med sina skådespelare som belönats med tre nomineringar i olika kategorier.
 
De fem senaste vinnarna:
 
2012 - Michel Hazanavicius (The Artist)
2011 - Tom Hooper (The King´s Speech)
2010 - Kathryn Bigelow (The Hurt Locker)
2009 - Danny Boyle (Slumdog Millionaire)
2008 - Ethan/Joel Cohen (No Country For Old Men)