Die Welle

Regissören Dennis Gansel stod för en av förra årets mest intressanta filmupplevelser när han förde över det amerikanska The Wave-konceptet till tysk mark.


Läraren Rainer Wenger (Jürgen Vogel) ska under en vecka arbeta med sina gymnasieelever i ett tema kring autokrati. Istället för tråkiga lektioner där eleverna sitter med näsan i böcker bestämmer sig läraren för att göra ett experiment. Han och klassen ska tillsammans starta en rörelse som utgår från fascistiska tankar just för att svara på hypotesen om huruvida det vore möjligt att återigen försöka bygga upp det tredje riket. Saker och ting ställs på sin spets och snart har gränsen mellan experiment och verklighet verkligen tunnats ut och ganska omgående kan agnarna sållas från betet. Frågan är hur långt läraren är beredd att låta eleverna driva sitt experiment - Die Welle.


Historien har sin bakgrund i Kalifornien där en lärare faktiskt startade en rörelse som till slut fick ödesdigra konsekvenser för de inblandade. Läraren, Rob Jones, kunde inte svara på elevernas fråga huruvida det kom sig att det tyska folket inte agerat när man förstod vad som höll på att hända under andra världskriget. Under kommande fem dagar samlades han och eleverna under parollen "styrka genom disciplin" vars regler gjorde att man förbättrade studieresultaten, motivation och fick en känsla av samhörighet.


Historien till Die Welle gör sig utomordentligt bra på tysk mark med tanke på deras historia och det är en fördel att regissören Dennis även skrivit manus. Tyske filmstjärnan Jürgen Vogel är superb som den karismatiske läraren som omvänder sina elever till fascister och eleverna är också dem, väldigt bra.


Man får, som tittare, inte bara sympati för idén och eleverna som fångas av experimentet utan man fattar samtidigt sympati för de elever som försöker stå emot. Det finns en slags tvetydlighet i budskapet och detta gör filmen dubbelbottnad vilket ger extra tyngd. Man ser ganska enkelt att människor i ett utanförskap snabbt anammar dessa regler som autokratiska krafter skapar och de som inte skriver under idén hamnar snabbt i just ett utanförskap.


Die Welle är en mycket tänkvärd film med ett enastående viktigt budskap. Som åttiotalist kommer man ihåg när man själv satt vid skolbänken och såg på The Wave - den amerikanska tv-motsvarigheten (producerad 1981) - på engelska givetvis. Jag uppmanar er att se när tyskarna gör upp med sin egen historia på ett fascinerande otäckt sätt.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback