Inför Oscarsgalan 2010

Bästa animerade film / Animated Feature Film

Nominerade: Upp, Prinsessan och grodan, The Book of Kells, Fantastic Mr. Fox, Coraline

Upp

Carl Fredricksen har i hela sitt liv längtat efter att få upptäcka världen och leva livet. Men vid 78 års ålder verkar det vara aningen sent, tills en ödes nyck (den ihärdiga 8-årige scouten Russell) ger honom en ny chans. "Upp" tar oss med på ett spännande äventyr där det omaka paret träffar på oländig terräng, oväntade bovar och djungelvarelser.

Prinsessan och grodan

Den jazz-älskande Prinsen Naveen av Maldonia blir förvandlad till en groda av den elaka Voodoo-doktorn, Dr. Facilier. I ett desperat försök att bli människa igen försöker Prins Naveen att få den vackra servitrisen Tiana att kyssa honom för att bryta förtrollningen. Men kyssen ger inte den önskade effekten som Naveen hade hoppats på. Istället för att han blir människa igen, så drog den in Tiana i förtrollningen och även hon förvandlas till en groda. Nu måste båda två ge sig ut på äventyr för att finna den godhjärtade Voodoo-prästinnan av Bayou, Mama Odie, för att få hjälp.

The Secret of Kells

I 800-talets Irland lever den 12-årige pojken Brendan på det avlägsna klostret Kells. Där styr den resoluta abboten Cellach, och under hans ledning kämpar samhället hårt med att bygga upp en mur till skydd mot fruktansvärda vikingamonsters framfart. Mitt i all oro dyker broder Aidan upp, en mäster-illuminatör. Han har med sig något mycket viktigt, en ofärdig bok av stor betydelse.

Fantastic Mr. Fox

Arga bönder, trötta på att behöva dela med sig av sina grödor till en räv, försöker göra sig av med sin motståndare och hans familj. Baserad på en roman av Roald Dahl.

Coraline

I familjens nya lägenhet finns 13 vanliga dörrar och en lite ovanligare. När Coraline öppnar den 14:e dörren första gången finns det bara en murad vägg bakom. Men när Coraline använder en nyckel och låser upp dörren, hittar hon en lägenhet. Till en början är den nya lägenheten till och med bättre än hennes egen; godare mat, roligare leksaker och snällare nya föräldrar. Men nya mamma och nya pappa blir mer och mer konstiga och vill att Coraline ska stanna kvar hos dem. Baserad på Neil Gaimans novell med samma namn.


Det är fem helt olika filmer och alla har de helt olika slags animationer. Allt ifrån Up´s 3D-anpassade äventyr till det fantasilösa Secret of Kells. Ser man på innehållet och filmernas manus så tilltalas jag främst av Up eftersom den också har charmiga karaktärer men ser ändå gärna Coraline som vinnare. Prinsessan och grodan är tydligt präglad av regissörens tidigare filmer, Aladdin och Lilla sjöjungfrun. Wes Andersson (The Royal Tenenbaums, Life Aquatic) gör diskbänksrealism om rävar och mullvadar som kämpar mot arga bönder. Smågulligt men kommer inte ha en chans i oscarracet. Henry Selicks fantastiska Coraline hoppas jag verkligen vinner men Up känns olustigt giftig som den största konkurrenten.


Kommentarer
Postat av: Royale with Cheese

Det blir liverapportering även i år. Hoppas du också är med på tåget:)



Jag kan förövrigt tipsa om forumet Filmsnack, där vi ska köra livechatt under galan.

http://www.filmsnack.se/index.php?

2010-02-05 @ 19:35:54
URL: http://royalewithcheese.blogg.se/
Postat av: Royale with Cheese

Trevligt! Då får vi köra en chatt i år igen då:)

Nä, jag har faktiskt ingen aning om vilken kanal som sänder galan. Själv kör jag stream via datorn, vilket alltid är trevligt med engelska kommentatorer.



Har du förresten kollat in Filmsnack än? Om inte så gör gärna det. Jag heter Nit89ram på forumet ifall du vill kolla upp mig:)

2010-02-05 @ 22:37:41
URL: http://royalewithcheese.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback